Vďaka projektu Energetická efektívnosť vo verejných budovách sa zníži spotreba energie o viac ako polovicu v 57 objektoch v správe obcí

05.06.2013 Bratislava

Bratislava (4.6.2013) - Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský sa zúčastní na slávnostnom odovzdaní obnovenej budovy Základnej školy vo Volkovciach. Tá bola zrekonštruovaná v rámci pilotného projektu Energetická efektívnosť vo verejných budovách. Projekt je financovaný z Medzinárodného fondu na podporu odstavenia elektrárne Bohunice V1. Časť nákladov pokrylo Ministerstvo hospodárstva SR.
Vďaka pilotnému projektu bude obnovených celkom 57 škôl, obecných úradov, kultúrnych domov a zdravotných stredísk v Trnavskom a Nitrianskom samosprávnom kraji. „Pri väčšine budov očakávame úspory energie 50 percent. V prípade základnej školy vo Volkovciach by to malo byť takmer 60 percent. Budova bola kompletne zateplená, vymenili sa okná, dvere, svietidlá a svetelné zdroje, rekonštruovaný bol aj vykurovací systém“, povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský. Na pilotný projekt bolo celkom vyčlenených 10 miliónov €. Z predpokladaných rozpočtov projektov vyplývalo, že bude možné podporiť obnovu 40 projektov s najväčším potenciálom úspor. „Pri obstarávaní realizátorov obnovy sa podarilo rozpočty znížiť a usporiť finančné prostriedky. Preto bolo možné podporiť ďalších 17 projektov,“ pripomenul šéf slovenského rezortu hospodárstva. Ako dodal, obnovená budova školy vo Volkovciach je len jedným z pozitívnych príkladov tohto pilotného projektu, pri ktorých boli prostriedky na obnovu budov využité čo najhospodárnejšie a najúčelnejšie. Cieľom bolo dosiahnuť maximálne úspory energie v čo najväčšom počte budov.
Pilotný projekt Energetická efektívnosť vo verejných budovách je výnimočný tým, že objekty sú rekonštruované s kompletnou technickou podporou a obciam sú odovzdávané takpovediac „na kľúč“. O celý priebeh obnovy sa starali a na kvalitu prác dozerali špecialisti na úspory energie zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) a projektový konzultant. Pozitívne reakcie zástupcov obcí na takto odovzdané obnovené stavby ukazujú, že by to mohol byť spôsob, ako pomôcť samosprávam a iným verejným inštitúciám s prípravou a realizáciou projektov aj v prípade ďalších verejných budov, ktorých je na Slovensku viac ako 14-tisíc.
Minister T. Malatinský sa osobne stretne aj s deťmi vo Volkovciach v rámci vzdelávacieho programu ŽIŤ ENERGIOU v školách. SIEA okrem technickej pomoci pri obnove budov v tomto projekte, poskytuje širokej verejnosti i verejným inštitúciám bezplatné energetické poradenstvo. Jeho súčasťou sú aj vzdelávacie podujatia pre školy. Jednu zo súťažných hier si majú možnosť vyskúšať dnes aj deti vo Volkovciach.
Doteraz sa do projektu ŽIŤ ENERGIOU zapojilo viac ako 1300 detí. Okrem interaktívnych hier SIEA pripravuje pre deti aj metodické materiály o úsporách energie, ktoré využívajú pedagógovia vo viac ako 50 školách na Slovensku.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región